Såhär i maj kan det lätt bli att vi har så många saker inplanerade att det ibland är svårt att känna att vi har näsan över vattenytan. När det är så tight i planeringen är det lätt att vi tappar kontakten med vad som egentligen är viktigt för oss och vad anledningen är att vi gör det vi gör. Ofta har vi goda föresatser när terminen börjar för att sedan avsluta i full fart trots alla goda föresatser. För att inte hösten ska bli likadan så har jag några tips hur du kan använda sommaren så att du när semestern är slut redan ligger före i din planering!

  1. Ledighet

Ett tips som jag själv fick för några år sedan, som fungerar väldigt bra för mig, är att boka in den egna tiden först i kalendern. Jag använder en digital kalender med flera färger så att jag lätt kan få överblick över större sjok av tid. Min egna tid markerar jag med grönt, vilket signalerar vila för mig. Allt som har med egenvård att göra markerar jag med grönt. Det är tex frissa och fotvård, träff med familj och vänner, lunch och fika som inte är arbetsrelaterad och framför allt min egna reflektions- och återhämtningstid. Göra-ingenting-tid blir också grön och har rubriken ”Ledig” när jag skriver in den.

Att planera in det här i förväg har minskat min känsla av stress och målet är att åtminstone 25% av min tid i veckan ska vara grön. Det förhindrar att jag som är egen företagare fastnar och sitter kvar i mina projekt sent på kvällen. Oftast försöker jag se till att jag har en helt grön dag i veckan. Det signalerar till mig att jag är viktig och att det inte är långt till nästa återhämtningsstund.

Prova att markera din ledighet först nu i sommar när du redan har planer på semester och ledighet. Sedan när du grundat rutinen så kan du fortsätta med den när hösten kommer.

  1. Reflektera

Att använda sommaren till reflektion och eftertanke är ett sätt att använda den ”gröna” tiden på. Jag har alltid en reflektionsbok som jag skriver ner kloka (och mindre kloka) tankar i, saker som jag hör som jag vill komma ihåg och idéer för framtiden som ibland blir av och ibland bara blir ett sätt att avlasta att hjärnan arbetar vidare med saker som inte kommer att hinna prioriteras.

Att reflektera och tänka efter var vi står i livet, vart vi har varit och vart vi ska härnäst är kanske något som man förknippar med nyårsafton. Men jag tycker att sommarledigheten också kan vara en bra tid att fundera och ta avstamp inför en ny termin. Tidsperioden är ju mer utsträckt och det blir ingen absolut deadline som det blir inför ett nyår. Eller också gillar du att ha en viss dag att göra detta på och bokar en halv eller hel reflektionsdag med dig själv eller kanske tillsammans med en partner, vän eller kollega.

Under en sådan dag kan det vara fint att titta på de följande tre rubrikerna som också kan hjälpa dig ligga steget före inför kommande termin.

  1. Vision

En vision för ditt liv är något som de flesta av oss inte har, enligt undersökningar, samtidigt som samma undersökningar visar att dem som har det ofta når längre både karriär och inkomstmässigt samtidigt som de känner sig mer tillfreds i livet. Så om du ännu inte har en tydlig livsvision så är det en klar rekommendation.

Så hur ska du göra för att hitta en sådan? Ett sätt som jag ofta rekommenderar är att sätta siktet framåt minst 10 år. Om du vill till och med 20. När du gör det så frigör du den del av hjärnan som hämmar din förmåga att visionera. På sikt är ju fler saker möjliga – eller hur? Om vi bara tar ett år framåt så är det så lätt att vi avfärdar att det inte går, för att …

Så, när du satt upp siktet så hitta 5-10 kategorier som du vill ha med i din vision. Vanliga kategorier är:
Arbete och karriär
Boende
Familj och relationer
Ekonomi
Hälsa
Personlig utveckling
Fritidssysselsättningar och hobbies
Sedan är det bara att öppna dig för ditt drömliv. Vad vill du ska ha hänt när 10 eller 20 år av ditt liv har gått? Brainstorma med dig själv eller någon annan och ha kul!

  1. Livsprojekt

En rekommendation som jag själv fick på en kurs för några år sedan var att inrätta sitt liv i livsprojekt, vilket kan vara ett ypperligt steg att ta när visionen är satt. Just de här som jag studerade för tyckte att det räckte med tre livsprojekt att arbeta aktivt på samtidigt och efter lite funderingar, genom att både jag och mina klienter har provat, har jag sett att livet ofta blir enklare när vi underordnar allt det vi gör i mer övergripande rubriker.

Om vi tittar på kategorierna till livsvisionen till exempel så kanske du vill göra så vitt skilda saker som att fördjupa dig en hobby, få ett bättre arbete eller starta eget, känna dig lyckligare i din relation, hålla dig frisk och stark, samt tjäna mycket mer pengar. Hur ska man få ihop det i livsprojekt?

Det fungerar genom att prioritera och underordna. Om ett mål är till exempel att du vill komma igång i en egen verksamhet så fundera vilket som är viktigast på sikt – är det att du tjänar pengar utan arbetsgivare? Eller att du får styra över din tid? Eller att du får arbeta med det du tycker är viktigast? Sätt en rubrik på det övergripande projektet och underordna dina aktiviteter under det ”paraplyet”. Du kan alltid ändra rubriken om du hittar en mer passande så småningom.

  1. Handlingsplan

När du har både livsvision och projekt på plats är det dags för att göra en lite tydligare handlingsplan för de närmaste sex månaderna. Det här steget kanske du vill vänta med till strax efter semestern, eller också är det här något som kan avlasta ditt tänkande att ha klart när hösten startar, det vet bara du.

En handlingsplan innehåller deadlines med datum när du vill ha saker färdiga. Konkreta mål som du kan bocka av om de blivit gjorda eller inte. För sexmånadersplanen är min rekommendation att inte fastna i detaljer, de kan komma i veckoplaneringen senare. Fokusera istället på de övergripande skeendena, vad vill du ha gjort vid en viss tid och hur passar de sakerna in i dina livsprojekt och i din större vision.

Jag, som är visuell till naturen, har en handlingsplanering som sitter uppe på min vägg. Där sätter jag post-it lappar med datum och kryssar av allt eftersom saker och ting blir gjorda. Det skapar överblick och ger tillfredsställelse.

Det sista tipset, som inte är med på listan, men som såklart är överordnat alla dessa är att ta hjälp och inspiration från coaching. Att skaffa dig en coach och ta coaching över sommaren när allting annat är lite lugnare är ett ypperligt sätt att både få de sakerna som beskrivs ovan gjorda och ha ett professionellt bollplank med dig i processen som stödjer din fördjupning, överblick och ditt sikte på det som är viktigt för dig.

Oavsett hur du lägger upp din sommar så önskar jag dig skön ledighet och att batterierna blir ordentligt påfyllda inför hösten när den så småningom kommer.