ICF Coachpodden avsnitt 11. ICFs Forskningsforum, Greta och coaching funkar!

Detta avsnitt handlar om forskning och coaching. Gästen denna gång är Eva
Ohlsson, ICF Professional Certified Coach (PCC), och ordförande för ICF Sveriges Forskningsforum. Vad gör de i det forumet? Greta Thunberg, vetenskap och coaching, hur hänger det ihop? Lyssna på frågan, som Eva Ohlsson ställer till gästen i nästa avsnitt! Och funkar coaching egentligen? Svaren på dessa frågor och mycket mer handlar avsnittet om – varmt välkomna att lyssna.

Passa på att lyssna även du. Ta chansen att bli inspirerad! Var modig, våga gilla, kommentera och dela gärna. Som vanligt blir vi jätteglada om du vill hjälpa oss att sprida professionell coaching till fler, på ett modernt sätt, genom att gilla, kommentera och dela #ICF Coachpodden i sociala medier. Ditt engagemang gör skillnad.

Läs mer om forskning och coaching här.

 

ICF Coachpodden avsnitt 10. Etik + professionell coaching = sant!

Detta avsnitt handlar om Etik och professionell coaching. Gästen är Joakim Muschött, ICF Professional Certified Coach (PCC), och en av 4 medlemmar i ICF Sveriges Etiska råd. Vad gör Etiska rådet? Varför är etik i professionell coaching så viktigt? Och vad är viktigt att tänka på för dig som vill bli coachad? Svaren på dessa frågor och mycket mer handlar avsnittet om – varmt välkomna att lyssna.

Passa på att lyssna även du. Ta chansen att bli inspirerad! Var modig, våga gilla, kommentera och dela gärna. Som vanligt blir vi jätteglada om du vill hjälpa oss att sprida professionell coaching till fler, på ett modernt sätt, genom att gilla, kommentera och dela #ICF Coachpodden i sociala medier. Ditt engagemang gör skillnad.

 

7 tips för att kickstarta din höst!

Sommaren går mot sitt slut och även om vi fortfarande kan ha varma dagar och grillkvällar ett tag framöver så har större delen av Sverige den här veckan återgått till jobb och skola. Förhoppningsvis efter en semester som varit härlig, avslappnande och uppfriskande, men oavsett hur den varit så står vi nu inför den oftast mest fullbokade delen av året. I alla fall för dem av oss som driver eget eller på något sätt är i ledande position.

Så för oss alla som nu, eller snart, är tillbaka på plats kommer här några tips som jag själv ofta använder när jag ska starta upp efter ett uppehåll i arbetet.

1) Ge dig själv en vecka (eller två) att komma in i arbetet igen. Efter ett uppehåll, speciellt ett längre sådant, där hjärncellerna har fått varva ner ordentligt så tar det ett tag att komma igång. Om du är medveten om att det tar lite tid att accelerera och tar med det i din planering för de första veckorna efter jobbstarten så skapar du mindre stress för dig själv när du går in i höstens arbete.

2) Städa skrivbordet. Det kan låta ganska självklart och kanske är du av den sorten som gjorde det innan du gick på semestern men om inte det mesta är i en inspirerande ordning så ta en stund att gå igenom det som ligger och placera det där det hör hemma. Om du ännu inte skulle ha ett system för hur du vill ha saker organiserade när du arbetar så kanske du ska ta ett par extra timmar för att tänka ut ett. Det är oftast bara i filmer som det är charmigt med en väldigt oorganiserad arbetsplats. J

3) Skapa överblick. Under tiden du varit borta så har alldeles säkert din inbox svämmat över och din ”att göra” lista blivit inaktuell. Fastna inte alltför mycket i detaljerna eller i att försöka få ordning på allting så fort som möjligt. Bättre att snabbt titta igenom det som behöver göras och först göra det som är både ”viktigt och bråttom” eller har deadlines som du inte kan missa. När de sakerna är gjorda kan du ta lite mer tid att sortera och skapa prioriteringar för det som fortfarande är viktigt men kanske inte fullt så bråttom.

3) Starta dagen med en morgonrutin. Börja gärna din dag innan arbetet med något som gör dig lugn och välmående. Många framgångsrika människor hänför sin framgång till just sina morgonvanor. Själv har jag yoga och meditation sedan många år som del av hur jag startar upp min dag. För dig kanske det handlar om en rask promenad, läsa morgontidningen i lugn och ro eller skriva en bit i en dagbok som bara är för dig och din egen utveckling. Prova dig gärna fram till vad som hjälper dig få en bra start på dagen.

4) Hitta glädjen på jobbet. Vad ger dig genuina känslor av glädje? Är du en sådan som njuter av resultatet när du rott iland ett litet eller större projekt? Är det gemenskapen med kollegor eller klienter? Eller är det när du lyckats lösa något som varit klurigt eller svårt? Tänk efter vad som gör dig avslappnad och glad och försök få in en sådan stund om möjligt varje dag på arbetet. Att tillåta dig själv att vara glad när du arbetar gör underverk på de resultat som du kan åstadkomma.

5) Ta hand om din kropp. Alla vet vi att träning är bra och jag vet också hur lätt det är att halka ur rutinerna när vi reser runt på semestern och gymmet kanske är stängt. Att så snabbt som möjligt komma tillbaka till de rutiner där du ger din kropp ”kärlek genom rörelse” är en av de bästa investeringarna du kan ge dig själv för din goda sömn, ditt mentala välbefinnande och din förmåga att hantera oundviklig stress framöver.

6) Gå och lägg dig i tid. För en del av oss, mig inräknad, är den här kanske den lättaste att följa för att kvällströttheten bidrar oftast till att jag inte glömmer den. Men även jag – och många andra – blir förtrollade av de långa ljusa nätterna på sommaren och får betydligt senare vanor än vad som fungerar med de flesta arbeten. Du vet när du behöver komma i säng och vad som kan hjälpa dig varva ner inför det. Även om du är en nattuggla!

7) Anlita en coach. Det kan göra så stor skillnad! För dig som står inför något nytt i ditt liv eller arbete eller vill snabba på processen i det du redan håller på med så kan coaching vara ovärderligt. Att boka en coach så här i början av en intensiv arbetsperiod kan ha stor effekt på vilka resultat du kommer att få de närmaste månaderna. Vad vill du få framgång i? Ta steget och prova du med! 

Önskar dig nu ett lugnt inträde till höstens aktiviteter. Jag återkommer under hösten med fler tips på hur du kan underlätta din vardag!

ICF Coachpodden avsnitt 9. Hemlig gäst öppnar dörren till att våga nå ut via LinkedIn

Du som lyssnar är kanske på jakt efter en professionell coach eller så är du professionell coach och vill nå de som kan ha glädje av coaching? Missa inte chansen om hur du genom att själv våga, och våga ta hjälp, kan ta hjälp av LinkedIn för att utveckla både dig själv och din business. Win Win Win! Det är det här som kan ske helt naturligt och medvetet genom strategiskt nätverkande. Lyssna om hur det går till!

Kärnkompetens nr 5, aktivt lyssnande belyses i avsnitt nr 9. Passa på att lyssna även du! Ta chansen att bli inspirerad! Var modig, våga gilla, kommentera och dela gärna. Som vanligt blir vi jätteglada om du vill hjälpa oss att sprida professionell coaching till fler, på ett modernt sätt, genom att gilla, kommentera och dela #ICF Coachpodden i sociala medier. Din närvaro gör jättestor och positiv skillnad.

 

Bokrecension Existentiell coaching

Bokrecension

Existentiell coaching

Bok författad av Ann Lagerström & Elisabeth
utgiven på Studentlitteratur, 2019

 

Det var med stor nyfikenhet jag tog mig an att läsa Existentiell coaching.

Ann Lagerström, fil mag i praktisk kunskap och Elisabeth Serrander, leg existentiell psykoterapeut och universitetsadjunkt vid Mälardalens Högskola introducerade existentiell coaching i Sverige 2013. Det här är den/deras första handbok i ämnet på svenska. Vi blir introducerade till existentiell coaching, dess filosofiska grund, den existentiella människosynen och dess grundvillkor samt existentiell coaching i praktiken.

Existentiell coaching berättar författarna vilar på tre grundfundament: existensfilosofi, existentiell psykologi och fenomenologi. Vi blir introducerade till en mängd existentiella tänkare och dess bidrag samt centrala verk: Kierkegaard, Husserl, Heidegger, Sartre, de Beauvoir, Levinas och många fler med start i antikens Grekland.

Vi får även ta del av hur coachprocessen kan ske rent praktiskt. Livsvärldsmodellen, temacirkeln eller innerlighetscirkeln m fl metoder är exempel på hur en livsfråga kan hanteras.

***

För mig som har arbetat professionellt som coach i tjugo år är det alltid spännande att ta del av andras tänkande och arbetssätt. Jag slås återigen hur olika bakgrund vi coacher har. Vikki G Brook visar det så pedagogiskt i sin avhandling om coachingens historia. Den existentiella coachingen verkar ha vuxit fram via psykoterapeuter med en mer existentiell och filosofisk bakgrund. En akademisk tradition som bygger vidare på tidigare filosofers tänkande och bidrag. Till skillnad mot t ex en mer praktiskt orienterad coaching där resultatet i sig är det som rättfärdigar om metoden är intressant eller ej. Olika inriktningar med sina styrkor och fokus. Noterar att författarna inte nämner ICF, International Coach Federation, världens största och äldsta yrkesförening för coacher.

Trots allt är coach ett ungt yrke i sin nuvarande form. Branschen som sådan framstår lätt som historielös vid en första anblick. Universitetsutbildningar börjar komma men är fortfarande relativt korta. Utbildningar i existentiell coaching finns runt om i världen och sedan 2015 även i Sverige (via författarna). Existentiell coaching ger oss ett viktigt bidrag och en påminnelse om att frågorna om livet och dess mening har berört människor i alla tider.

Att andra coacher uppehåller sig vid ytan anser jag dock är en myt. Coachinriktningarna är som sagt många och t ex det ontologiska perspektivet – om människans varande – finns representerat hos många. Mål ska naturligtvis vara viktiga och angelägna.

Det förvånar mig inte att författarna (med sin bakgrund) ser lidande som en möjlighet till utveckling. Där det skaver och berör finns något att ta sig an och undersöka. Författarna skriver att existentiell coaching passar dem som vill utforska existentiella frågor utan att de betraktas som psykologiska problem. Det är ett stort och välkommet steg till det salutogena perspektivet. Existentiella coacher hjälper människor att genom reflektion omforma sitt liv och göra det mer meningsfullt.

Även i existentiell coaching ligger fokus på nu och framtiden. Barndomen är passerad. Om relationerna och anknytningen till föräldrarna behöver analyseras är psykoterapi lämpligare. Stora livsfrågor om kärlek, död och meningen med livet tas med fördel upp med en existentiell coach.

Det jag tycker allra mest om i Existentiell coaching är hur de olika filosofernas tänkande och bidrag lyfts fram. Dessa bidrag är det som vi också skulle kunna kalla verktyg eller distinktioner. De olika begreppen är våra arbetsredskap. En skicklig coach har tillgång till många olika och vet ofta av erfarenhet vad som kan vara lämpligt i en given situation.

För mig framstår Existentiell coaching som en utmärkt handbok för alla som är villiga att ta sig an livsfrågor på ett lite större och djupare plan. Speciellt i vår tid där stressen är så uppenbar för många.

 

Santander, 20 juli 2019

Anna Eriksson

ICF Master Certified Coach (MCC)

Fil kand beteendevetare

ICF Coachpodden avsnitt 8. En medveten sommarlandning – med fågelkvitter och kärnkompetens nr 8

I avsnitt 8 bjuder vi på en medveten landning och avslappning á la sommar – med naturen som sällskap. En landning där du som lyssnar ges möjlighet att känna in och bara vara en stund tillsammans med dig själv. En nyfiken fråga skickas oxå med till nästa som kommer 14 augusti, då gästen är en spännande person som delar praktiska tips kring LinkedIn. Frågan denna gång även till just dig som lyssnar. Så, häng med och lyssna! Gilla och kommentera gärna. Som vanligt blir vi jätteglada om du vill hjälpa oss att sprida professionell coaching till fler genom att gilla, kommentera och dela ICF Coachpodden i sociala medier. Din närvaro gör stor och positiv skillnad.

Feedback och idéer inför kommande avsnitt är alltid varmt välkommet till oss, Carin och Johanna, på podd@icfsverige.se.

 

ICF Coachpodden Avsnitt 7. Berättelsen om varför och hur – valet att utbilda sig inom coaching

I avsnitt 7 berättar Jon Carnesten om sin resa i livet, dels till Sverige och även om valet av profession. Vi får också exempel på hur utbildningen var upplagd och vad det gav. Fråga om du vill veta mer. Stefan Florin, från förra avsnittet nr 6, skickade med en fråga till Jon. Givetvis skickade Jon en fråga vidare och så passade han på att överraska med något nytt – Kul att se vad som blir av det!? Lyssna och kommentera gärna. Som vanligt blir vi jätteglada om du vill hjälpa oss att sprida professionell coaching till fler genom att gilla, kommentera och dela ICF Coachpodden i sociala medier. Din närvaro gör stor och positiv skillnad.

Feedback och idéer inför kommande avsnitt är alltid varmt välkommet till oss, Carin och Johanna, på podd@icfsverige.se.

Fem tips som hjälper dig ligga steget före

Såhär i maj kan det lätt bli att vi har så många saker inplanerade att det ibland är svårt att känna att vi har näsan över vattenytan. När det är så tight i planeringen är det lätt att vi tappar kontakten med vad som egentligen är viktigt för oss och vad anledningen är att vi gör det vi gör. Ofta har vi goda föresatser när terminen börjar för att sedan avsluta i full fart trots alla goda föresatser. För att inte hösten ska bli likadan så har jag några tips hur du kan använda sommaren så att du när semestern är slut redan ligger före i din planering!

  1. Ledighet

Ett tips som jag själv fick för några år sedan, som fungerar väldigt bra för mig, är att boka in den egna tiden först i kalendern. Jag använder en digital kalender med flera färger så att jag lätt kan få överblick över större sjok av tid. Min egna tid markerar jag med grönt, vilket signalerar vila för mig. Allt som har med egenvård att göra markerar jag med grönt. Det är tex frissa och fotvård, träff med familj och vänner, lunch och fika som inte är arbetsrelaterad och framför allt min egna reflektions- och återhämtningstid. Göra-ingenting-tid blir också grön och har rubriken ”Ledig” när jag skriver in den.

Att planera in det här i förväg har minskat min känsla av stress och målet är att åtminstone 25% av min tid i veckan ska vara grön. Det förhindrar att jag som är egen företagare fastnar och sitter kvar i mina projekt sent på kvällen. Oftast försöker jag se till att jag har en helt grön dag i veckan. Det signalerar till mig att jag är viktig och att det inte är långt till nästa återhämtningsstund.

Prova att markera din ledighet först nu i sommar när du redan har planer på semester och ledighet. Sedan när du grundat rutinen så kan du fortsätta med den när hösten kommer.

  1. Reflektera

Att använda sommaren till reflektion och eftertanke är ett sätt att använda den ”gröna” tiden på. Jag har alltid en reflektionsbok som jag skriver ner kloka (och mindre kloka) tankar i, saker som jag hör som jag vill komma ihåg och idéer för framtiden som ibland blir av och ibland bara blir ett sätt att avlasta att hjärnan arbetar vidare med saker som inte kommer att hinna prioriteras.

Att reflektera och tänka efter var vi står i livet, vart vi har varit och vart vi ska härnäst är kanske något som man förknippar med nyårsafton. Men jag tycker att sommarledigheten också kan vara en bra tid att fundera och ta avstamp inför en ny termin. Tidsperioden är ju mer utsträckt och det blir ingen absolut deadline som det blir inför ett nyår. Eller också gillar du att ha en viss dag att göra detta på och bokar en halv eller hel reflektionsdag med dig själv eller kanske tillsammans med en partner, vän eller kollega.

Under en sådan dag kan det vara fint att titta på de följande tre rubrikerna som också kan hjälpa dig ligga steget före inför kommande termin.

  1. Vision

En vision för ditt liv är något som de flesta av oss inte har, enligt undersökningar, samtidigt som samma undersökningar visar att dem som har det ofta når längre både karriär och inkomstmässigt samtidigt som de känner sig mer tillfreds i livet. Så om du ännu inte har en tydlig livsvision så är det en klar rekommendation.

Så hur ska du göra för att hitta en sådan? Ett sätt som jag ofta rekommenderar är att sätta siktet framåt minst 10 år. Om du vill till och med 20. När du gör det så frigör du den del av hjärnan som hämmar din förmåga att visionera. På sikt är ju fler saker möjliga – eller hur? Om vi bara tar ett år framåt så är det så lätt att vi avfärdar att det inte går, för att …

Så, när du satt upp siktet så hitta 5-10 kategorier som du vill ha med i din vision. Vanliga kategorier är:
Arbete och karriär
Boende
Familj och relationer
Ekonomi
Hälsa
Personlig utveckling
Fritidssysselsättningar och hobbies
Sedan är det bara att öppna dig för ditt drömliv. Vad vill du ska ha hänt när 10 eller 20 år av ditt liv har gått? Brainstorma med dig själv eller någon annan och ha kul!

  1. Livsprojekt

En rekommendation som jag själv fick på en kurs för några år sedan var att inrätta sitt liv i livsprojekt, vilket kan vara ett ypperligt steg att ta när visionen är satt. Just de här som jag studerade för tyckte att det räckte med tre livsprojekt att arbeta aktivt på samtidigt och efter lite funderingar, genom att både jag och mina klienter har provat, har jag sett att livet ofta blir enklare när vi underordnar allt det vi gör i mer övergripande rubriker.

Om vi tittar på kategorierna till livsvisionen till exempel så kanske du vill göra så vitt skilda saker som att fördjupa dig en hobby, få ett bättre arbete eller starta eget, känna dig lyckligare i din relation, hålla dig frisk och stark, samt tjäna mycket mer pengar. Hur ska man få ihop det i livsprojekt?

Det fungerar genom att prioritera och underordna. Om ett mål är till exempel att du vill komma igång i en egen verksamhet så fundera vilket som är viktigast på sikt – är det att du tjänar pengar utan arbetsgivare? Eller att du får styra över din tid? Eller att du får arbeta med det du tycker är viktigast? Sätt en rubrik på det övergripande projektet och underordna dina aktiviteter under det ”paraplyet”. Du kan alltid ändra rubriken om du hittar en mer passande så småningom.

  1. Handlingsplan

När du har både livsvision och projekt på plats är det dags för att göra en lite tydligare handlingsplan för de närmaste sex månaderna. Det här steget kanske du vill vänta med till strax efter semestern, eller också är det här något som kan avlasta ditt tänkande att ha klart när hösten startar, det vet bara du.

En handlingsplan innehåller deadlines med datum när du vill ha saker färdiga. Konkreta mål som du kan bocka av om de blivit gjorda eller inte. För sexmånadersplanen är min rekommendation att inte fastna i detaljer, de kan komma i veckoplaneringen senare. Fokusera istället på de övergripande skeendena, vad vill du ha gjort vid en viss tid och hur passar de sakerna in i dina livsprojekt och i din större vision.

Jag, som är visuell till naturen, har en handlingsplanering som sitter uppe på min vägg. Där sätter jag post-it lappar med datum och kryssar av allt eftersom saker och ting blir gjorda. Det skapar överblick och ger tillfredsställelse.

Det sista tipset, som inte är med på listan, men som såklart är överordnat alla dessa är att ta hjälp och inspiration från coaching. Att skaffa dig en coach och ta coaching över sommaren när allting annat är lite lugnare är ett ypperligt sätt att både få de sakerna som beskrivs ovan gjorda och ha ett professionellt bollplank med dig i processen som stödjer din fördjupning, överblick och ditt sikte på det som är viktigt för dig.

Oavsett hur du lägger upp din sommar så önskar jag dig skön ledighet och att batterierna blir ordentligt påfyllda inför hösten när den så småningom kommer.

ICF Coachpodden Avsnitt 6. En coachklients berättelse

I avsnitt 6 berättar coachklienten Stefan Florin om värdet av att under de senaste två åren ha blivit coachad av en ICF Associated Certified Coach (ACC). Stefan skickar även med en fråga till ICF Coachpoddens gäst i nästa poddavsnitt som kommer i juni – då vi samtalar med en person som utbildar sig till professionell coach. Hjälp oss sprida professionell coaching till fler genom att gilla, kommentera och dela podden i sociala medier.

Feedback och ideer inför kommande avsnitt är alltid varmt välkommet till oss, Carin och Johanna, på podd@icfsverige.se.

Vad du kan vara trygg med när du anlitar en coach från ICF

 

Coaching är numer en etablerad profession som också blir ett slags samtalsmetodikens hantverk. Genom praktisk träning lär sig coachen lyssna, hitta rätt ton i frågor och arbeta med pausering, tystnad och rörelse. Genom personlig utveckling tränar sig coachen att skilja på vad som är coachens eget material och vad som är klientens, samt uppnår en högre personlig mognad hos båda. Coachingen grundas i väl beprövade metoder som får en personlig ton genom varje coachs unika stil. Det bedrivs en kontinuerligt ökande mängd forskning kring coaching och dessa metoder och vi får en allt starkare evidens kring metodiken.

Som coach arbetar man ofta med flera olika modeller och verktyg. En del av dem är forskningsbaserade, andra erfarenhetsbaserade eller utvecklade helt genom egen praktik, ibland i stunden. Varje coach har ett eget ansvar att sätta sig in i vad de metoder och modeller man använder sig av består av samt att vara noggrann i hur man uttrycker sig kring såväl dessa som de egna färdigheterna. I de etiska riktlinjer varje ICF medlem och ICF certifierad coach förbinder sig att följa, lyfts det i flera olika delar. T.ex. i avsnitt 1 om vårt yrkesmässiga uppförande, avsnitt 5 och 6.

”5. Uttala mig i tal eller skrift utifrån vad som är sant och inte missvisande gällande vad jag erbjuder som coach, coaching som yrke eller ICF som organisation. ”

”6. Informera korrekt om mina coachkvalifikationer, sakkunskaper, erfarenheter, utbildning, certifiering och ICF-intyg.”

Källa ICF:s etiska riktlinjer

Vi coacher ska inte, oavsett om vi använder verktyg i vår coaching eller inte, uttala mer än vad vi vet är sant. Det innebär att om vi använder verktyg som inte är evidensbaserade så är det viktigt att vi inte låter påskina att det är det för våra klienter och kunder.

Verktyg kan fungera utmärkt utan att de är beforskade, samtidigt som beforskade verktyg kan fungera dåligt beroende på situationen. Coaching är också ett slags hantverk och medan vi utövar lär vi oss vad som fungerar för oss och klienten och vad som inte gör det. Varje samtal är en rörelse i nuet och en del av en helhet. Varje coach väljer och kombinerar med känsla för processen. För att coaching ska fungera måste det finnas tillit, och tillit bygger vi delvis på att vara ärliga och transparanta, och aldrig lova mer än vi kan hålla.

Som kund ska man därmed alltid kunna känna sig trygg med att den information en coach som är medlem i och/eller certifierad av ICF ger kring sina egna färdigheter är sakliga och korrekta. Liksom att evidensgrunden för de metoder som används är det. Brott mot våra etiska riktlinjer kan anmälas till etiska rådet och leda till varningar och möjligen uteslutning ur ICF och/eller indragen certifiering.

Mer och mer forskning görs, mer och mer evidens byggs upp kring vår profession och våra metoder. Vi coacher inom ICF välkomnar, lyssnar och lär. Kunskap byggs upp över tid och vi verkar på olika sätt för att göra det alltmer klart vad coaching är och vad man kan förvänta sig, effekter av olika modeller osv. ICF som branschförbund stöder och belyser aktuell forskning bland annat genom vår globala forskningsportal och vårt svenska forskningsråd. Våra anslutna coacher söker och står för kvalitet och förbinder sig genom våra etiska riktlinjer till detta.

Artikelförfattare: Lena Gustafsson och Lena Sobel