Ordförande har ordet

_MG_6407

Eftersom våra nyhetsbrev vanligen brukar komma i slutet av månaden slår vi den här gången ihop november och december till ett. I slutet av december, inför nyårshelgen, unnar vi er och oss lite ledighet från jobbtänk. Nya medlemmar fortsätter komma in – välkommen du som läser det här nyhetsbrevet för första gången! Vi är just nu 280 medlemmar i ICF Sverige, den senaste tiden har det tillkommit i snitt en i veckan. Fantastiskt roligt – det finns så många dedikerade coacher och vi är tillsammans en tydlig röst för vår bransch. Den rösten vill vi i styrelsen vara och förvalta väl. Därför är vi djupt tacksamma för alla tillrop, frågor och kommentarer som kommer både via mail och i våra forumgrupper i sociala medier. Vi försöker vara snabba att svara men som ni vet gör vi alla det här ideellt och ibland dröjer det lite längre än vi skulle önska innan vi hinner. tack för ert tålamod med det. Fortsätt höra av er – det är värdefullt!
I det här nyhetsbrevet kommer lite återkoppling på vad som händer i föreningen just nu och med frågor vi tidigare tagit upp tillsammans med tips och inspiration för dig och din verksamhet inför årsslut och nya planer. Håll till godo.

Lena Gustafsson
ordförande

På gång i ICF Sverige

Skriv in nästa medlemsdag i kalendern redan nu – 25 april i Stockholm.  Två gånger om året håller vi nationella medlemsdagar. I oktober hade vi höstens i Göteborg. Nu när almanackan fortfarande är ren och fräsch med nya blad kan du passa på att hålla den 25 april för vår nästa. I samband med årsmötet blir det en heldag med föreläsningar och information. Vi återkommer med program och plats – så länge säger vi bara Save The Date!

Margareta Carlsson ny ledamot i valberedningen. Som ni såg i utskicket kring att engagera sig i ICF så behövde vi göra ett fyllnadsval till valberedningen då Britt Weide blev tvungen att av personliga skäl ta ett steg tillbaka. Förslag inkom och hon har nu ersatts av Margareta Carlsson från Nässjö.

Strategiarbete i styrelsen En översyn av våra strategiska mål och uppfyllnaden av dem har gjorts och vi kunde i styrelsen notera att vi kan checka av det mesta enligt plan. Det finns fortfarande saker att göra men planen är en flerårsplan så det är som det ska vara. En översikt över den strategiska planen ligger nu upplagd på styrelsesidan i inloggat läge. Just nu håller vi på med budgetarbete inför nästa år.

Har du sett de nya resväskorna i webshopen? Vår leverantör fyller på med lite nytt då och då, som nu snygga och frakttåliga i olika färger med ICF-logga på. Ta en titt och passa samtidigt på att se om du kanske hittar årets julklapp till personal/kunder bland våra profilprodukter.

Branschförbundssamverkan inom Företagarna hade möte  i veckan. På plats var ett par för vår bransch intressanta gäster. Gymnasie & kunskapslyftsminister Anna Ekström som ansvarar även vuxenutbildning, ett område som nu är i fokus. Fler och fler byter karriär en eller flera gånger under ett yrkesliv. Goda nyheter för er som jobbar med de frågorna i er vardag är att regeringen tycks ha ett ökat fokus på resurser och utbildningsmöjligheter där. Med under dagen var också en projektutvecklare från arbetsförmedlingen som i dagarna sitter och skriver en projektansökan till ESF för medel för att utveckla nya metoder. Hon ville höra branschförbundens tankar och idéer om vad som är värt att tänka på. Guldläge för att försöka få med kvalitetstänk kring coachning så den kontakten håller jag hårt i och att coachning kommer att vara en av de metoder hon tar med verkar klart. Lena följde upp med mail efter mötet med information om hur coachning i upphandling kan kvalitetssäkras genom krav på certifiering och kommer att träffa henne före jul för att förmedla ytterligare tankar från vår bransch.

Regionala träffar närmast på gång är i vårt cyberchapter Coaching eller rådgivning, var går gränsen? och i Göteborg Utforma handlingar.

 

På gång i ICF global

EMEA-mötet i Lissabon. Vid det EMEA-möte i oktober där  Anna Sanderoth Vilkas deltog för vår räkning diskuterades hur vi ska göra med vår snabbt växande region inom ICF global. Vi tillhör det samlade området Europa, Mellanöstern, Afrika och i såväl Östeuropa som Mellanöstern och Afrika växer coachning snabbt. Det gör oss nu till ICF globals både största och snabbast växande region och frågan var hur det skulle hanteras. Dela upp i mindre eller hantera mångfalden och dess utmaningar? Beslutet blev att fortsätta hålla samman som en region och med mångfald som signum utbyta erfarenheter mellan äldre och etablerade chapter och nya med otrampade stigar.

ICF:s globala val är avslutat. Till ny ordförande valdes Hilary oliver och nya styrelsemedlemmar blev Jean-Francois Cousin, Marcia Reynolds, Valerie Robert och Sara Smith. Vill du läsa mer om valet kan du göra det här.

Ny struktur på de regionala servicekontoren. ICF global har under hösten gjort en del omorganiserande för att bättre täcka behoven i vår växande rörelse. Rent praktiskt och nära för oss innebär det att Isabelle och Alla på vårt lokala EMEA-servicecenter får förstärkning av José de Sousa. Här finns mer information om du vill fördjupa dig.

Tips för dig som vill vidga nätverken och föra samtal med kollegor inom din nisch. ta en titt på ICFs globala Communities of Practice. Här finns grupper för skilda fördjupningsområden, kanske det är just den inspiration du behöver för nästa år?

 

Tack för oss för den här gången, vi ses på nätets forumgrupper och på regionernas träffar. Är du ny medlem och ännu inte har hittat grupperna så sök oss på Facebook som ICF Sverige-medlemsgrupp, på Linked In som ICF Sverige medlemsforum.

Hälsningar
Styrelsen i ICF Sverige
Lena Gustafsson,
Pia Olsson,  Jenny Bergh,  Gunilla Julin,  Karolina Palmberg, Anna Sanderoth Vilkas

Annonser ……………………………………………………………………………….