Hej igen
Februari är årets kortaste månad så nu är vi redan tillbaka med nästa månadsbrev. Den här gången ligger fokus på förändringarna i certifieringssystemet. Du fick förmodligen ett mail om det från ICF global för några dagar sedan men längre ned här hittar du en översatt punktlista med de viktigaste förändringarna.
Vi hoppas den ska göra det hela lite lättare att ta till sig.

Annat på gång är en glädjande nyhet att Arbetsförmedlingen faktiskt har lärt sig något sedan jobbcoachernas tid. En referensgrupp för upphandling av tjänster för att få sökande i arbete är på gång och vi har chansen att påverka genom vårt samarbete med Företagarna. Är du en av de coacher som jobbar med den typen av uppdrag hoppas jag du läser lite extra noga under den rubriken – vi kan behöva din hjälp.

Och temperaturen stiger i eventgruppen inför årsmötet. Programmet börjar ta form, Günther Mårder är på tå och anmälan öppnar snart. 25 april – håll dagen!

Nu hoppas jag du finner inspiration och nytta i din fortsatta läsning här och önskar dig en trevlig ny arbetsvecka.
Vänliga hälsningar
Lena

Händer i ICF Sverige

Medlemsdag med årsmöte 25 april.  Vi kommer att träffas i centrala Stockholm och sneak peak på programmet skvallrar om medlemsinflytande, framtidsspaning och en av Sveriges största influencers på plats; Günther Mårder, VD på Företagarna. Vi har än en gång bokat större lokal än året före och ser fram emot att mingla runt bland er kollegor.  Anmälan öppnar inom kort.
För dig som inte har möjlighet att vara i Stockholm den här dagen finns även i år möjlighet att delta och rösta i den formella årsmötesdelen via Zoom.
Obs! vill du öka utbytet ytterligare av dagen så söker eventteamet nu volontärer som vill hjälpa till både inför dagen och på plats. Ta chansen att dela stoltheten i ett väl genomfört arrangemang – maila Jenny Bergh och meddela ditt intresse. 

Region Göteborg behöver nya regionansvariga. När de nuvarande nu fixarna Helen och Catherina börjar se sig om efter vem som ska ta över stafettpinnen är det oroväckande tomt. Det vore förskräckligt tråkigt om vi inte skulle kunna ha live-event i Sveriges näst största stad så vi hoppas på nya krafter som vill stiga in. Maila dem om du vill veta mer om vad uppdraget innebär.

Valberedningen jobbar på för fullt inför årsmötet men än är det inte försent att nominera dig själv eller någon annan till styrelsen. Du når dem på  valberedning@icfsverige.se 

Jobbar du eller ditt företag med upphandlade tjänster för arbetsförmedlingen kring att få sökande i arbete? Då har vi nytta av dina erfarenheter. Arbetsförmedlingen har satt samman ett leverantörsforum för upphandling av coaching av arbetssökande. Vi kommer som direkt påverkat branschförbund inte att kunna få delta i gruppen (för stor risk för kartellbildningar och insider-problem för en myndighet att hantera) men vi har en direktkanal in där.  Ulrica Dyrke, jurist och Företagarnas upphandlingsexpert kommer att ha en plats vid bordet och kommer i sin tur få info kring vad som funkar och inte från oss.  Nu söker vi därför dig som arbetar i och har erfarenheter från den här typen av upphandlingar idag, både soloföretagare och du som jobbar för ett större företag som erbjuder tjänsterna. Maila Lena Gustafsson dina tankar och medskick så förmedlas de vidare. Det kommer också att sättas samman en referensgrupp som träffas ca 4 ggr per år för direktsamtal med Ulrica och som hon kan använda som bollplank i frågeställningar. Det här är en unik chans att äntligen få verka proaktivt och bli del av processen när upphandlingar utformas så kom nu med all er klokskap så ska vi nyttja tillfället på bästa möjliga sätt och visa värdet av att samarbeta med vårt förbund.

De första coachcirklarna är nu igång. Intresset var stort och cirklar är igång för ACC grund, ACC erfaren och PCC-nivå. Nästa omgång startar i maj och mer info kommer men du kan redan nu höra av dig till Eva Insero och anmäla intresse.

Händer i ICF globalt

Aktuella ändringar i certifieringssystemet i korthet

Ändringar från och med nu, 2018-02-15:

Omcertifiering Associate Certified Coach (ACC)

 • Omcertifiering av ACC, för certifieringar som löper 2018-12-31, eller senare:
  De 10 Mentorcoachtimmarna kan tillgodoräknas som del av de 40 timmar Continuing Coach Education (CCE-poäng) som behövs.
  För omcertifiering på ACC-nivå krävs alltså:

  • 10 timmar mentorcoaching (min och max)
  • Minst 30 CCE-poäng (timmar), varav minst 11 timmar i kärnkompetens (CC-poäng, Core Competence) och minst 3 timmar i coaching-etik

Ändringar från 2018-07-31

Certifiering på ACC-nivå via ACSTH path

 • Coach som söker certifiering på ACC-nivå ska skicka in ett inspelat och transkriberat coachsamtal.

Certifiering på ACC eller Professional Certified Coach (PCC)-nivå via Portfolio path

 • Coach som söker certifiering på ACC eller PCC-nivå via Portfolio path, behöver ha fullföljt en komplett coachspecifik utbildning, i enlighet med ICF’s definition av coaching, Etiska riktlinjer och Kärnkompetenser, och som ges som ett helt program fördelat över flera tillfällen så det finns utrymme att utvecklas som coach. Det innebär att det inte längre är möjligt att lägga ihop ett antal olika ej ackrediterade timmar och / eller CCE-poäng för att få ihop sin grundläggande coachutbildning.

Certifiering på Master Certified Coach (MCC)-nivå

 • Coach som söker certifiering på MCC-nivå kan endast tillgodoräkna sig coachtimmar som genomförts efter att den första grundläggande utbildningen påbörjades.

Mentorcoach

 • Coach som är certifierad på ACC-nivå ska ha förnyat sin certifiering minst en gång för att kunna agera som mentorcoach.

Ändring från 2019-02-28

 • Coach som söker certifiering på MCC-nivå, måste först vara certifierad på PCC-nivå.

 

För ytterligare information, se  coachfederation.org.

 

Vänliga hälsningar
Styrelsen